ЗА ПРОЕКТА

The Sofianer е колаборативен арт проект, който кани художници от България и света да създадат колекция корици на въображаемото списание The Sofianer като реверанс към култовите корици на списание Тhe New Yorker. Проектът цели да отпразнува любовта ни към София, да покаже причудливите й, смешни или абсурдни страни, да даде поетичен или неочакван поглед към днешния ден, да разкрие мечтите ни за бъдещето и да инициира обществен дебат за това в какъв град (искаме да) живеем.

За списание The New Yorker

The New Yorker е седмично списание за публицистика, есеистика, културна критика, белетристика и поезия, създадено през 1925 г. В продължение на почти един век то отразява съвременната американска политика и култура, счита се за пример за най-високи стандарти в журналистика и е престижно издание, на страниците на което се публикуват поетични и прозаични текстове, които определят бъдещата литературна класика. Освен с всичко това списанието е добре познато по цял свят и със своето класическо визуално оформление, корици и карикатури.

Естетиката на The New Yorker е извън времето. За разлика от повечето други списания The New Yorker не залага на гръмки заглавия. Корицата му е запазено място за илюстрации, които са класически, но винаги актуални, остри, забавни, сатирични, емоционални. Въпреки глобалния си обхват и космополитен дух The New Yorker е преди всичко списание на нюйоркчани и като такова то често поставя Ню Йорк в центъра на кориците си. Често кориците поставят на преден план самия град - от сантиментални пейзажи на Манхатън до карикатури и шега към снобизма на нюйоркчани.

За инициативата The Sofianer

Списанието със своя градски дух и класическа визия дава началото на глобално движение, в което градове от цял свят правят своите въображаеми корици. Така се появяват The Parisianer, The Tokyoiter, Le Montrealer, The Brusseler, The Milaneser или The Shanghairen, които разпалват въображението на местни художници и илюстратори да представят своя град по класическия пример на The New Yorker. Новите корици са любовна песен към градовете - но не към добре познатите символи и туристически емблеми, а към автентичния за града дух.

Сега София се присъединява към глобалната инициатива с покана към илюстратори и художници да изобразят своята София като корица на въображаемото списание The Sofianer.

Инициативата се реализира от Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив.

Проектът се финансира от Столична община, програма Култура и осъществява с подкрепата на Българо-американска кредитна банка.